Προστασία από τον παγετό

Όταν κατά την διάρκεια του χειμώνα περιμένουμε  πολύ  χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και χιονιά , πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά μας από ζημιές που μπορεί να πάθουν ή ακόμα και από το να καούν ολικά. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε κατά περίπτωση:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Από τις αρχές του χειμώνα σταματάμε την λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα ώστε να μην παροτρύνουμε τη νεαρή βλάστηση . Προσθέτουμε μόνο φωσφορικά λιπάσματα για την ενδυνάμωση της ρίζας . Δεν κλαδεύουμε πρώιμα , και φροντίζουμε για την προστασία από δυνατούς ανέμους που μπορεί να τραυματίσουν ή να ξεριζώσουν τα φυτά  και τα δέντρα μας . Φροντίζουμε να κάνουμε έναν ψεκασμό κάθε μήνα με ένα μίγμα κατάλληλων ιχνοστοιχείων όπως το  antistress COLD  ώστε να είναι τα φυτά μας ή τα δέντρα μας κατάλληλα θωρακισμένα και προετοιμασμένα έγκαιρα .

Προσθέτουμε στην επιφάνεια των φυτών μας ένα στρώμα χούμου (οργανικής ουσίας) όπως το Φυτοnet vermicompost , περίπου 4-5 εκατοστά . Ασβεστώνουμε τους κορμούς από τα δέντρα στον κήπο μέχρι ένα ύψος περίπου 1-1,5 μέτρα .

Κάνουμε τις προγραμματισμένες μεταφυτεύσεις έγκαιρα ώστε το στρώμα του φρέσκου χώματος επάνω, γύρω και κάτω από το ριζικό μας σύστημα να λειτουργήσει σαν μονωτικό .

Τέλος κάθε φορά που έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας κάνουμε μια προληπτική εφαρμογή με ένα διάλυμα αμινοξέων και χουμικών οξέων για ενδυνάμωση.

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Προσπαθούμε έγκαιρα να καλύψουμε τα ευπαθή φυτά με ειδικό ύφασμα για τον πάγο ή έστω με νάιλον στο οποίο θα κάνουμε μερικές τρύπες για αερισμό. Εκτός από την οργανική ουσία που έχουμε ήδη βάλει στην επιφάνεια των ριζών , μαζεύουμε και εναποθέτουμε κλαδιά , φύλλα ή λινάτσες , τα οποία όμως θα απομακρύνουμε στο τέλος του χειμώνα .

Δεν χρειάζεται να καλύψουμε τα φυλλοβόλα δέντρα και τους φυλλοβόλους θάμνους . Εάν τα φυτά μας καλυφθούν με χιόνι , τα ξεχιονίζουμε μόνο για να μην σπάσουν από το βάρος , αν έχουμε την δυνατότητα , και μόνο όσο το χιόνι είναι φρέσκο και μαλακό.

Εάν το χιόνι παγώσει , δεν προσπαθούμε να το ξεκολλήσουμε γιατί θα τραυματίσουμε τα φυτά μας σοβαρά  , και δεν προσπαθούμε να το λιώσουμε με νερό γιατί δημιουργούμε νέο στρώμα πάγου  . Το αφήνουμε να λιώσει μόνο του.

Επίσης εάν το γκαζόν καλυφθεί με χιόνι δεν το πατάμε , δεν το φτυαρίζουμε  και δεν ανοίγουμε τα ποτιστικά για να το λιώσουμε.

Τέλος προσέχουμε να μην ρίχνουμε αλάτι κοντά και γύρω από τα φυτά μας , γιατί αργότερα θα παρουσιάσουν τοξικότητα.

ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Όταν περιμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , μετακινούμε τις γλάστρες μας σε σημείο απάνεμο και όσο το δυνατόν προστατευμένο . Ιδιαίτερα τα πιο ευαίσθητα φυτά όπως τα μπέντζαμιν , τα νυχτολούλουδα , οι ιβίσκοι , οι βουκαμβίλιες  τα γεράνια και τα εσπεριδοειδή  , αν υπάρχει η δυνατότητα τα τοποθετούμε ακόμα και σε κλειστό φωτιζόμενο χώρο.  Εάν όχι τα σκεπάζουμε με κάποιο ειδικό ύφασμα που θα προμηθευτούμε από ένα κέντρο κήπου ή στην χειρότερη με κάποιο νάιλον αφού  πρώτα ανοίξουμε τρύπες για αερισμό. 

Ποτίζουμε μόνο εάν είναι απαραίτητο και μόνο πρωινές ώρες με νερό που δεν είναι πολύ κρύο . Εάν δεν μπορούμε να μετακινήσουμε τα φυτά μας, και δεν προλάβαμε να τα καλύψουμε, και καλυφθούν με χιόνι , ακολουθούμε όσα περιγράφονται για τον κήπο .

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

Σε ότι αφορά τα φυτά που ζουν μέσα στο σπίτι , προσέχουμε καταρχάς  να μην είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα . Επίσης όταν έξω επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , αν χρειαστεί να ανοίξουμε για να αερίσουμε τον χώρο ,  προσέχουμε να μην βρεθούν σε ρεύμα ψυχρού αέρα , γιατί αυτή η απότομη θερμοκρασιακή μεταβολή , ακόμα και για μερικά λεπτά μπορεί να είναι καταστρεπτική.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μόλις  περάσει  η  κακοκαιρία , εκτιμούμε τις ζημιές που μας άφησε. Ξεσκεπάζουμε τα φυτά που είχαμε καλύψει χωρίς καθυστέρηση . Δεν κλαδεύουμε τα μέρη που υπέστησαν ζημιά , γιατί μπορεί να μην έχει δείξει ακόμα το μέγεθός της . Επίσης είναι πιθανό να ακολουθήσει και επόμενη κακοκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να βρει τα φυτά μας και τα δέντρα μας κλαδεμένα.

Εάν είχαμε σπασίματα από τον αέρα ή το βάρος του χιονιού , επουλώνουμε τις πληγές  με μια ειδική πάστα . Ότι ζημιά κι αν εντοπίσουμε , δεν ρίχνουμε λίπασμα για να την αποκαταστήσουμε . Περιμένουμε την άνοιξη όπου θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμένες ενέργειες .

Τέλος κάνουμε ένα καλό ψέκασμα με ένα χαλκούχο σκεύασμα , και ένα πότισμα με ένα διάλυμα με αμινοξέα και χουμικά οξέα που τονώνουν την κυτταρική διεργασία και ενισχύουν την άμυνα των φυτών.