Πολλές φορές οι πελάτες μας , κάνουν το λάθος να προσπαθούν να φτιάξουν ένα μίγμα για τις γλάστρες τους , χρησιμοποιώντας  χώμα από τον κήπο , συχνά κοκκινόχωμα, με κοπριά από το χωριό και ίσως και λίγη τύρφη.

Αυτό γίνεται για εξοικονόμηση ή γιατί πιστεύουν πως θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα . Δυστυχώς ούτε το ένα συμβαίνει , ούτε το άλλο . Αφενός γιατί τα  σωστά και εγγυημένα φυτοχώματα , όπως αυτά που έχει εξελίξει η Φυτοnet , είναι πλέον αρκετά οικονομικά , αφετέρου γιατί η δημιουργία ενός  φυτοχώματος  για τα φυτά στην γλάστρα είναι πολύπλοκη υπόθεση  , που συχνά χρειάζεται βαθειά επιστημονική γνώση , ειδικά υλικά και εξειδίκευση .

Τι συμβαίνει όμως όταν χρησιμοποιούμε κοκκινόχωμα ή γενικά αργιλόχωμα  στην γλάστρα , έστω και αναμιγμένο . Μετά από αρκετά ποτίσματα ,τα βαρύτερα σωματίδια σταδιακά καθιζάνουν και δημιουργούν ένα βαρύ και σχεδόν αδιαπέραστο στρώμα στο κάτω μέρος της γλάστρας . Το αρχικό πορώδες έχει καταστραφεί . Ο αερισμός των ριζών είναι ελλιπής . Το νερό του ποτίσματος φαίνεται λίγο στην επιφάνεια , αλλά περισσεύει στον πάτο . Έτσι το φυτό κινδυνεύει να σαπίσει από ασφυξία στις ρίζες , ή στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσει να αναπτύσσεται .