07 Οκτώβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τα φυτά και την ψυχολογία.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

«Ξέρεις Λύσανδρε, αν δε βγω μία μέρα στον κήπο, να σκαλίσω, να ποτίσω, ακόμη και να οργώσω, δεν νιώθω καλά και δεν μπορώ να πάρω και καλές αποφάσεις. Αυτά τα κυπαρίσσια που βλέπεις τα έβαλα εγώ έτσι στη σειρά για να κόβουν τον άνεμο και εκείνες τις αμυγδαλιές  εκεί στο Βορά, μαζί, για να μου λένε πότε έρχεται η άνοιξη, όταν ανθίζουν…»

Ο διάλογος αυτός  είναι στον «Οικονομικό» του Ξενοφώντα όπου ο Κύρος , βασιλιάς της Περσίας εξηγεί στο Λύσανδρο την αξία της κηπουρικής στην ψυχολογία του.

Tο έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλω να ξεσκάσω και βγαίνω στο μπαλκόνι  τάχα να ποτίσω , να κόψω τα ξερά και καταλήγω να περνάω ώρες ανάμεσα στα φυτάκια μου . Σαν να τους μιλάω και να μου μιλάνε. Ναι, μιλάνε , και εδώ στην πόλη, αυτό το νιώθω πιό έντονα.

Άπειρες μελέτες επιβεβαιώνουν το προφανές : ο άνθρωπος ζει ποιοτικότερα , όσο κοντύτερα είναι  στην φύση . Ειδικά  οι κάτοικοι των αστικών κέντρων έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση και ανάγκη για το πράσινο , είτε είναι αστικά πάρκα , είτε είναι γλάστρες στο σπίτι τους.

Δεν έχει νόημα να αρχίσω να σας λέω νούμερα που δεν θα συγκρατήσετε . απλά είναι εντυπωσιακό να ξέρουμε πως τα τετραγωνικά πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο μιας πόλης , είναι παράγοντας που μελετάται από τα πανεπιστήμια , σε σχέση με τα ποσοστά ψυχικών νόσων , εγκεφαλικών επεισοδίων , και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης ο ίδιος παράγοντας μπαίνει σε μελέτες αποδοτικότητας εργαζομένων . Τα αποτελέσματα είναι και πάλι απίστευτα .Ολόκληρες πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν σε ταρατσόκηπους , αίθρια και κάθετες φυτεύσεις , για να έχουν αποδοτικότερους εργαζόμενους .

Και οι μελέτες συνεχίζονται . Παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές με αρκετό πράσινο έχουν οξυμένη αντιληπτικότητα , λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες , και ευκολότερη κοινωνικοποίηση .

Όμως οι μελέτες δείχνουν νούμερα . Η επαφή με το πράσινο και η ενασχόληση με την κηπουρική , βγάζει συναίσθημα: ικανοποίηση , δημιουργικότητα , και αυτογνωσία.

Και μην ξεχνάτε! Όποιος αγαπά τα φυτά, αγαπά τη ζωή!"