30 Σεπτέμβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τα φυλλοβόλα δέντρα.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Ήμουν προχτές σ’ έναν φίλο στην κάτω Κηφισιά και χάζευα από το παράθυρό του το πάρκο απέναντι από το σπίτι του . Μία εικόνα από πίνακα ζωγραφικής. Τα φθινοπωρινά φύλλα, κίτρινα, κόκκινα… γύρω παντού πεσμένα . «Χειμωνιάζει Κωστάκη» , είπα αυθόρμητα .

Τα μεγάλα δέντρα με τις παχιές σκιές του καλοκαιριού  σου υπενθυμίζουν την αλλαγή της εποχής . Και τώρα; Μόνο κορμοί, κλαδιά και τα φύλλα πεσμένα στο χορτάρι. Μελαγχολική εικόνα αλλά και με μεγάλη ομορφιά.

Οι κόκκινοι προύνοι έχουν μετατραπεί σε όμορφα ξύλινα αντικείμενα.

Κάτι άλλα φυτά, οι Στρατηγοί τα ήξερα εγώ, λαγκεστρέμιες μου τα είπανε , που είναι στο πάρκο απέναντι ήταν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι με ροζ λουλούδια και τώρα είναι στην κυριολεξία θαυμάσια γλυπτά οι κορμοί τους, με χρώμα γκρι.

Η εντυπωσιακή κλαίουσα σαν …καταρράκτης και οι μουριές στο πεζοδρόμιο έτοιμες για κλάδεμα …

Πιάσαμε την κουβέντα και μας ήρθαν στο μυαλό ένα σωρό φυλλοβόλα δέντρα .

Οι τεράστιοι αιωνόβιοι πλάτανοι στις πλατείες στα χωριά μας  , οι εντυπωσιακές ιπποκαστανιές  στην Κηφισιά που αλλάζουν χρώμα πριν πέσουν τα φύλλα , οι σοφόρες και οι ροβίνιες στα πεζοδρόμια σχεδόν σε όλους τους δήμους , οι μελιές με τα αρωματικά τους λουλούδια στο Χαλάνδρι , τα υπομονετικά σφενδάμια που δεν ζητάνε τίποτα….

Μήπως μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κουτσουπιά όταν ανθίζει εκεί κοντά στο πάσχα;  Η μήπως οι γιακαράντες ,  κάτω στα παραθαλάσσια , με τα μπλε λουλούδια . Άσε οι ακακίες Κωνσταντινουπόλεως με τα ροζ πουπουλάκια τους . Όνειρο που αλλάζει στην διάρκεια του χρόνου.

Εικόνες της εποχής. Και πόσα άλλα καρποφόρα, βερυκοκιές, κερασιές, αμυγδαλιές , βυσσινιές , πρέπει να «κοιμηθούν» το χειμώνα για να ανθίσουν την άνοιξη και να καρπίσουν πιο μετά.

Δέντρα της Ελληνικής χλωρίδας , πολύ κοινά , ανθεκτικότατα που μπορούν να μας δροσίζουν το καλοκαίρι και γδύνονται νοσταλγικά τον χειμώνα για να καθαρίζει η εικόνα του κήπου και να μπαίνουν οι ακτίνες του ήλιου να μας ζεσταίνουν. Σε όποια Φυτοnet κι αν πάτε θα τα βρείτε και μετά θα τα λατρέψετε .

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."