06 Οκτώβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τα ρόδια.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Πρώτη εκπομπή για φέτος , και για να μας πάει γούρι , λέω να σπάσουμε το ρόδι. Καλά καταλάβατε. Θα μιλήσουμε για την ροδιά . Το δέντρο που κατά την λαϊκή μας παράδοση φέρνει καλοτυχία και γονιμότητα.

Κατά τους γιατρούς βέβαια , φέρνει τόνωση ,διαύγεια ,  καθαρίζει το αίμα , και είναι άριστη πηγή βιταμινών. Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πολύ ο χυμός του ροδιού , και λόγω της εκπομπής είπα να μάθω περισσότερα γι αυτό το δέντρο και να τα μοιραστώ μαζί σας.

Οι γεωπόνοι στην Φυτοnet με ενθάρρυναν. Η ροδιά μπορεί να καλλιεργηθεί και στον κήπο και σε γλάστρα.

Ευδοκιμεί σε περιοχές που έχουν θερμό και ξηρό κλίμα και αντέχει πολύ καλά στη ξηρασία. Παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος συγκριτικά με την ελιά και τα εσπεριδοειδή. Επίσης, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που παρουσιάζονται τακτικά ομίχλες και επικρατούν βόρειοι άνεμοι.

Το χώμα, απλό, κήπου. Οι Τούρκοι και οι Πέρσες καλλιεργητές της ροδιάς λένε ότι “η ροδιά πρέπει να έχει τα πόδια στο νερό και το κεφάλι στον ήλιο”. Η ροδιά είναι δένδρο ανεκτικό στο ασβέστιο αλλά και στην αλατότητα του νερού. Άρα κάνει και για παραθαλάσσια μέρη.

Έχω και άλλα μυστικά να σας πω. Δε λιπαίνουμε συχνά, ενώ δε θέλει πολύ νερό. Προσοχή ειδικά όταν ξεκινά να δημιουργεί τους καρπούς. Το πότισμα να είναι πολύ λίγο γιατί τα ρόδια ή πέφτουν ή σκάνε. Και δε θέλει κλάδεμα…. Μόνο τα ξερά ή κανένα κλαδί που περισσεύει.

Στο μπαλκόνι, τη βαζουμε σε γλάστρα που είναι στην ανατολική πλευρά, θέλει ήλιο. Υπάρχουν και νάνες ροδιές και ανθοροδίες, που δεν κάνουν καρπό, μόνο λουλούδια. Στον κήπο, να έχουν απόσταση 3-4 μέτρα από τα άλλα δένδρα. Και είναι καλή για μπορντούρες, είναι πυκνή.

Στο τέλος μου έκαναν μια ωραία ροδιά δώρο .Του χρόνου, την πρωτοχρονιά θα σπάσω από τα δικά μου ρόδια. Ας είναι καλά οι Ρωμαίοι που την έφεραν στην Ευρώπη για καλλιέργεια.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."