Ξύλινες γλάστρες
18 Ιούνιος 2018

Οι ξύλινες γλάστρες αποτελούν όμορφα δοχεία για λουλούδια, λαχανικά ή ακόμα και για δέντρα-μινιατούρες και προσδίδουν φυσική ζεστασιά.

ξυλινες γλάστρες

Αφιερώνοντας χρόνο για  να προετοιμάσετε τις νέες ξύλινες γλάστρες σας ή να συντηρήσετε τις παλαιές, βελτιώνετε την εμφάνιση τους και επιμηκύνετε την ζωή τους για πολύ καιρό.

Απολυμαίνοντας ήδη χρησιμοποιημένες γλάστρες μειώνουμε  το ρίσκο μετάδοσης τυχόν μηκυτολογικών  ασθενειών  για τα νέα φυτά ενώ  με την  περιποίηση  του ξύλου της γλάστρας  την προστατεύουμε από το να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.

Τα παρακάτω  βήματα κάνουν μια ξύλινη γλάστρα ανθεκτική, προστατεύοντας την από τις επιδράσεις των καιρικών συνθηκών αλλά και των φυτών.

1ο βήμα
Καθαρίστε κάθε απομεινάρι χώματος ή ίχνη φυτών. Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/10 χλωρίνη σε 9/10 νερού μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι  και μουσκέψτε όλες τις επιφάνειες της γλάστρας. Τρίψτε τη γλάστρα με τη τραχιά επιφάνεια από ένα πλαστικό σφουγγάρι για τα πιάτα. Τρίψτε τη γλάστρα μέχρι να καθαρίσει τελείως και αφήστε την να στεγνώσει με τον αέρα.

2ο βήμα
Περάστε με πινέλο όλες τις επιφάνειες της γλάστρας με ένα μη-τοξικό, ασφαλές για τα φυτά αδιάβροχοποιητικό διάφανο υγρό εμποτισμού . Οι γλάστρες από σκληρή ξυλεία  μπορούν να αντέξουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες χωρίς να παραμορφώνονται ή να κάνουν ρωγμές αλλά δείχνουν καινούργιες για περισσότερο καιρό αν τις στεγανοποιήσετε. Αφήστε τη γλάστρα να στεγνώσει τελείως.

3ο  βήμα
Κάντε τρύπες αποστράγγισης στο πάτο της γλάστρας αν δεν  έχει ήδη. Τρεις ή τέσσερις  τρύπες με διάμετρο 10-15 χιλιοστά είναι αρκετές για να στραγγίζει το πλεονάζον νερό έξω από μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους.

4ο  βήμα
Καλύψτε εσωτερικά ολόκληρη τη γλάστρα με ένα πλαστικό προστατευτικό κόβοντας το έτσι ώστε να φτάνει αλλά να μην ξεπερνάει το χείλος. Συρράψτε ή απλά στερεώστε το πλαστικό γύρω από το χείλος. Χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι ή κοφτερή βέργα διαπεράστε τις οπές αποστράγγισης και αφήστε το περισσευούμενο νερό να βγει έξω από τη πλαστική επένδυση.

ξυλινες γλάστρες

5ο  βήμα
Τοποθετήστε μια επίστρωση γαιουφάσματος ή πυκνού πλέγματος πάνω από ολόκληρο τον πάτο της γλάστρας  για να διατηρήσετε τις τρύπες αποστράγγισης ανοιχτές. Εναλλακτικά, βάλτε ένα στρώμα ελάφρόπετρας πάνω από τις τρύπες.

6ο  βήμα
Τοποθετήστε τη γλάστρα σας στα διαθέσιμα στο εμπόριο πόδια γλάστρας, επίπεδες πέτρες ή άλλα αντικείμενα τα οποία ανυψώνουν το ξύλο από το πάτωμα, τη κουπαστή της βεράντας ή την επιφάνεια του εδάφους. Το νερό το οποίο στραγγίζει από τις γλάστρες χρειάζεται να εξατμίζεται για να εμποδίζεται η μούχλα στο πάτο της γλάστρας και την επιφάνεια στην οποία είναι τοποθετημένη.

ξυλινες γλάστρες