07 Οκτώβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα την Ορτανσία.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Ομολογουμένως είναι ένα παλιό , σχεδόν παλιομοδίτικο λουλούδι . Καταφέρνει όμως να είναι στην μόδα σε όλες τις δεκαετίες και να συγκινεί με την εντυπωσιακή του ανθοφορία .Η Ορτανσία . Την λάτρεψε η Ναταλί γκιτάρ και έμεινε στην ιστορία ως μαντάμ ορτάνς.

Η ορτανσία λοιπόν που κατακλύζει τις αυλές στον βόλο και στο Πήλιο  , είναι εύκολο φυτό . Έχει λίγα μόνο μυστικά.  Πήγα σε ένα κατάστημα Φυτοnet , και αφού τις χάζεψα με τις ώρες, έμαθα γι αυτές .

Αγαπάνε πολύ την δροσιά. Σχεδόν το κρύο μπορώ να πω. Δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένες στον δυνατό ήλιο του καλοκαιριού . ούτε τα πολλά ρεύματα αέρα , ιδίως τα θερμά της αρέσουν.

Θέλει πολύ νερό ειδικά το καλοκαίρι . ποτίζουμε σχεδόν καθημερινά . Είναι φυτό που χρειάζεται όξινο χώμα . Γι αυτό και μπορεί και ευδοκιμεί στους κήπους του Πηλίου . Εδώ εμείς πρέπει τα την φυτεύουμε σε γλάστρα  με καστανόχωμα , ή ακόμα καλύτερα με ειδικό μίγμα για οξύφιλα φυτά. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε στις γαρδένιες και στις καμέλιες .

Οι ορτανσίες ανθίζουν τέλη μαρτίου με αρχές Απριλίου . Η ανθοφορία τους κρατάει αρκετά σχεδόν 40 μέρες. Μόλις τα λουλούδια μαραθούν τα κόβουμε και προθέτουμε ένα καλό ειδικό λίπασμα και σίδηρο . Τον ζητάνε τον σίδηρο , γιατί κιτρινίζουν εύκολα . Έχουν πλούσια και μεγάλα φύλλα που όμως τα χάνουν τον χειμώνα.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου , τις κλαδεύουμε κάπως δραστικά. Κρατάμε λίγα στελέχη , τα πιο γερά , και τα περιορίζουμε σχεδόν στο μισό μέτρο. Προσθέτουμε ένα καλό πλήρες λίπασμα , κατά προτίμηση υδατοδιαλυτό  , και περιμένουμε την επόμενη άνθιση.

Τα λουλούδια της είναι λευκά ή ροζ. Αυτά τα μπλε , γαλάζια και μωβ που βλέπουμε στα μαγαζιά , δεν είναι βαμμένα , ούτε άλλες ποικιλίες. Βγαίνουν με ειδικά λιπάσματα που είναι διαθέσιμα και για τους ερασιτέχνες. Έτσι λοιπόν μπορεί να αγοράσουμε μια γαλάζια ορτανσία , και τον επόμενο χρόνο να ανθίσει λευκή .

Όπως και να ‘χει οι ορτανσίες είναι υπέροχες , κλασσικές και αγαπημένες.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."