Κυκλάμινο
20 Οκτώβριος 2019

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές , πολυετές , ποώδες αγριολούλουδο , που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη , από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων . Μεγαλύτερη εξάπλωση έχει στην  λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου . Στην χώρα μας μόνο , υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη άγριου κυκλάμινου .

Είναι φυτό βολβώδες , με υπέροχα λευκά ή ροζ λουλούδια  και εντυπωσιακό φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς . Τα φύλλα του είναι πυκνά και έχουν πράσινο χρώμα , με έντονες γραμμές ή περιοχές γκρί ,χακί ή ασημί  . Ανθίζει από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή . Την άνοιξη και το καλοκαίρι , το υπέργειο μέρος ξεραίνεται , και ο βολβός παραμένει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου .

Εξαιτίας της εξαιρετικής του ομορφιάς και της χειμερινής ανθοφορίας του , έγινε εδώ και πολλές δεκαετίες παραγόμενο ανθοκομικό προϊόν με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον . Δέχθηκε πολλές βελτιώσεις και διασταυρώσεις  , και σήμερα πλέον έχουμε εκατοντάδες ποικιλίες που διαφέρουν στο σχήμα και στο χρώμα του φύλλου , στο σχήμα και στο μέγεθος του άνθους , στο τελικό μέγεθος του φυτού , και στα χρώματα που καλύπτουν από το λευκό μέχρι το βαθύ  μπορντώ , όλους τους τόνους του ροζ , κόκκινου , μωβ και φούξια , ακόμα και με εντυπωσιακές διχρωμίες.

Κυκλάμινο

Τα κυκλάμινα διατίθενται στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο , σε προσιτές τιμές , σε μεγάλη ποικιλία , και είναι μια πολύ καλή πρόταση για να δώσουμε χρώμα στον κήπο ή στο μπαλκόνι μέσα στον χειμώνα . Ας δουμε μερικές βασικές οδηγίες για την περιποίησή τους .

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΟΥ

Προτιμάμε να αγοράσουμε τα φυτά μας από ειδικευμένο και αξιόπιστο κατάστημα που το εμπιστευόμαστε για την συνέπειά του . Διαλέγουμε φυτά εύρωστα , με πολλά λουλούδια , πολλά μπουμπούκια στο εσωτερικό του φυλλώματος και δυνατό σαρκώδες και στητό φύλλωμα . Τα κοντά στελέχη των λουλουδιών δείχνουν φυτά καλά ‘’ψημένα’’. Αποφεύγουμε τα φυτά που έχουν ανοίξει στο κέντρο και δείχνουν τάση να γείρουν περιμετρικά .

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Τα κυκλάμινα δεν υποφέρουν την ζέστη και την ξηρή ατμόσφαιρα . Συνεπώς είναι δύσκολο να τα έχουμε στον εσωτερικό χώρο περισσότερο από μερικές ημέρες. Τα τοποθετούμε στο μπαλκόνι σε σκιερά και δροσερά σημεία ,ή στον κήπο κάτω από δέντρα . Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε εκτεθειμένα σημεία στον κήπο δημιουργόντας συστάδες με χρώμα , μιας και ο ήλιος του χειμώνα δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα . Τα κυκλάμινα του εμπορίου δυστυχώς δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κοντά στο 0 και κάτω , οπότε πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα σε περίπτωση παγετού .

 

ΕΔΑΦΟΣ

Τα κυκλάμινα παρόλο που χρειάζονται διαθέσιμη υγρασία , θέλουν πολύ καλή στράγγιση γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν πολύ εύκολα από μήκυτες . Εάν πρόκειται να τα μεταφυτεύσουμε σε νέες γλάστρες , επιλέγουμε ένα χώμα γόνιμο , πολύ ελαφρύ και στραγγερό όπως το Φυτοnet premium . Φροντίζουμε για την καλύτερη αποστράγγιση να τοποθετήσουμε στον πάτο της γλάστρας ελαφρόπετρα . Κατά την φύτευση στον κήπο , σκάβουμε βαθύτερες τρύπες από την ρίζα του φυτού , και τις γεμίζουμε με ένα μίγμα χώματος γης , κομπόστ ( Φυτοnet vermicompost) και ελαφρόπετρας σε ίσα μέρη . Φυτεύουμε και απογεμίζουμε με το παραπάνω μίγμα . Ένα καλό κόλπο που ευνοεί την πλούσια ανθοφορία είναι η πυκνή φύτευση .

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως το καλύτερο πότισμα για τα κυκλάμινα είναι το τακτικό με μικρές ποσότητες . Ανάλογα με τον καιρό , και με το αν είναι εκτεθειμένα στην βροχή  ή όχι , ποτίζουμε κάθε 2-4 ημέρες με νερό θερμοκρασίας δωματίου . Προσέχουμε να μην βρέχουμε κατά το δυνατόν τα λουλούδια και το εσωτερικό του φυλλώματος γιατί αναπτύσσονται μήκυτες .

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Κόβουμε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια από την βάση τους , γιατί κάνουν σπόρους που αναστέλλουν την άνθιση . Επίσης τυχόν μαραμένα ή προσβεβλημένα φύλλα.

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η τακτική λίπανση προάγει την πλούσια ανθοφορία που είναι το ζητούμενο , καθώς και την σθεναρότητα των φυτών . Καθ’ όλη την διάρκεια της ανάπτυξης προσθέτουμε στο νερό του ποτίσματος κάθε 3-4 ποτίσματα , ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα όπως το Φυτοnet crystal 15-10-29 , στις συνιστώμενες δόσεις .

 

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Τα κυκλάμινα προσβάλλονται κυρίως από τον Βοτρύτη και από αλλους μήκυτες που προκαλούν σάπισμα των ριζών .  Καλό θα είναι να προσέχουμε κατά την επιλογή των φυτών , ώστε να διαλέγουμε υγιή φυτά. Εάν δούμε κάποια προσβολή πρέπει να ψεκάσουμε με κάποιο σκεύασμα που θα μας υποδείξει κάποιος ειδικός άμεσα. Προληπτικές εφαρμογές με χαλκούχα σκευάσματα βοηθούν αρκετά . Σε ότι αφορά τα έντομα , οι προσβολές είναι μικρές κυρίως από μελίγκρες , αλλά δεν έχουν σοβαρότητα και αντιμετωπίζονται εύκολα .

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Στο τέλος του χειμώνα σταματάμε την λίπανση . Είναι η περίοδος που σταματάει και η ανθοφορία . Με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης θα παρατηρήσουμε το φύλλωμα σταδιακά να γερνάει και αργότερα να μαραίνεται σχεδόν ολικά . Αφήνουμε τα κυκλάμινα να ωριμάσουν φυσιολογικά στον χρόνο τους και μόλις ξεραθεί το υπέργειο μέρος , βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα προσεκτικά ,τους τυλίγουμε με εφημερίδες και τους διατηρούμε όλο το καλοκαίρι σε μέρος δροσερό και ξηρό. Φυτεύουμε ξανά στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου ανάλογα την περιοχή .