Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα την Κουτσουπιά.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Σήμερα παραδοσιακά είναι η πιο θλιμμένη μέρα του χρόνου μας . Μεγάλη Παρασκευή . Σταυρώθηκε ο Ιησούς για να ξεπλύνει τις αμαρτίες μας .Και μας συγχώρεσε όλους , ακόμα και τον μαθητή που τον πρόδωσε . Κι αυτός δεν χάρηκε τα 30 αργύρια . Κρεμάστηκε από τις τύψεις του . Κρεμάστηκε από μια Κουτσουπιά.

Η Κουτσουπιά , ή δέντρο του Ιούδα , ή Κερκίδα , ή Ιουστίτσια , είναι ένα λαμπρό δέντρο . Ίσως το κοινό κάπως κακόηχο όνομά του δεν άφησε τους ποιητές να το υμνήσουν . Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο . Υπερβολικά προσαρμοστικό και ολιγαρκές . Το συναντάμε ακόμα και σε πεζοδρόμια στην Ιπποκράτους .

Όταν ανθίζει , στα τέλη του Μαρτίου , κάνει μεγάλη εντύπωση . Ένα ροζ-μωβ δέντρο χωρίς φύλλα καλυμμένο  σχεδόν όλο από λουλούδια. Βλέπεται είναι φυλλοβόλο . Τον χειμώνα χάνει το φύλλωμά του . Μετά από την άνθιση όμως ξαναντύνεται .

Έχει πυκνό ωραίο φύλλωμα και κάνει και πολύ ωραία σκιά . Μεγαλώνει μέτρια . Φτάνει τα 5-6 μέτρα .Δεν θα σας προβληματίσουν οι ρίζες του . Ούτε θέλει καμιά ιδιαίτερη περιποίηση . Μόνο ηλιόλουστο σημείο και καλά στραγγιζόμενο χώμα.

Ποτίζουμε το καλοκαίρι ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια . Τα μεγάλα και εγκατεστημένα δέντρα δεν θέλουν καν νερό . Επίσης  βάζουμε ένα γενικό λίπασμα μια φορά τον χρόνο . Κλαδεύουμε μόνο όταν πρέπει να διατηρήσουμε το σχήμα του , και ίσως κάποια λαίμαργα χαμηλά στον κορμό .

Η Κουτσουπιά είναι μια απολύτως τίμια πρόταση εάν ψάχνετε ένα φυλλοβόλο δέντρο για τον κήπο σας . Αρκεί να έχετε τον χώρο . Και κάθε Μεγάλη Παρασκευή , η βαριά του ιστορία ,θα σας θυμίζει αυτό που λέει ο λαός : την προδοσία πολλοί αγάπησαν , αλλά τον προδότη ουδείς .

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."