καμέλια
23 Ιανουάριος 2018

Η Καμέλια ή αλλιώς camellia japonica ανήκει στην οικογένεια theaceae . Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο φυτό με ασιατική καταγωγή . Το όνομά της το οφείλει στον Τζορτζ Κάμελ, έναν Ιησουίτη ιεραπόστολο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ασία και μελέτησε την χλωρίδα των Φιλιππίνων .

Στη χώρα μας είναι ένα φυτό που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες , ιδιαίτερα στο Πήλιο , και στολίζει τα μπαλκόνια και τις αυλές μας , με τα υπέροχα λουλούδια του. Υπάρχουν πλέον πολλές ποικιλίες , κόκκινες , ροζ , φούξια , άσπρες , ακόμα και πιτσιλωτές

Ας δούμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες .

Η Καμέλια  ανήκει σε μια ομάδα φυτών που ονομάζονται οξύφιλα . Προτιμάει όξινο εδαφικό περιβάλλον με pH κάτω από 6 , ενώ σε αλκαλικά εδάφη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό , δύσκολα προσαρμόζεται στον κήπο και καλύτερα είναι να την μεγαλώνουμε σε γλάστρες , χρησιμοποιώντας πάντα ειδικό μίγμα για οξύφιλα φυτά , όπως το φυτόχωμα Φυτοnet Γαρδένιες.

Προτιμάει θέσεις με αρκετή υγρασία και χρειάζεται προστασία από τον καυτό άμεσο ήλιο (ειδικά το καλοκαίρι) , και από τα ρεύματα αέρα που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα .Ιδανικό σημείο είναι ένα βορεινό , ημισκιαζόμενο και απάνεμο .

Ποτίζουμε τακτικά , ιδιαίτερα το καλοκαίρι , αλλά με φειδωλές ποσότητες. Θέλουμε να έχει πάντα υγρασία , αλλά το χώμα της και η ρίζα της να παραμένουν αφράτα και να αερίζονται καλά . Σε περιόδους καύσωνα , ψεκάζουμε με καθαρό νερό το φύλλωμα τις πρωινές ώρες πριν την έντονη ηλιοφάνεια .

Η Καμέλια ανθίζει νωρίς . Περίπου στις αρχές ή στα μέσα του Φεβρουαρίου , ανάλογα με την περιοχή , και η ανθοφορία της κρατάει για πάνω από ένα μήνα.

Για να έχουμε πολλά και εντυπωσιακά άνθη χρειάζεται 2 καλές λιπάνσεις το φθινόπωρο με ένα πλήρες και υδατοδιαλυτό  λίπασμα με αυξημένες μονάδες Καλίου όπως το Φυτοnet crystal 15-10-29 . Επίσης μετά την ανθοφορία , χρειάζεται 2 καλές εφαρμογές λίπανσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με ένα πλήρες και ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά  όπως το Φυτοnet ''Γαρδένιες'' .  Τέλος , ανεξάρτητα από τα πλήρη λιπάσματα , καλό θα ήταν να κάναμε μια εφαρμογή σιδήρου με πότισμα την άνοιξη και μια το φθινόπωρο . Κατάλληλος σίδηρος είναι ο χηλικός όπως ο Φυτοnet fe.

Οι καμέλιες κλαδεύονται πολύ ελαφρά , μετά την ανθοφορία τους , και μόνο αν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τυχόν ξερά ή άρρωστα τμήματα , ή για να περιορίσουμε το σχήμα της .

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή με εναέριες καταβολάδες , αλλά σχετικά δύσκολα.

Σε ότι αφορά τους εχθρούς , η Καμέλια μπορεί να προσβληθεί από την  βαμβακάδα  και ενδεχομένως μετέπειτα από τον μήκυτα της καπνιάς . Σε αυτήν την περίπτωση , ψεκασμοί με θερινό πολτό ή κάποιο άλλο ειδικό λάδι θα μας δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα . Επίσης είναι πιθανό να έχουμε κάποια μικρή συνήθως προσβολή από μελίγκρες (αφίδες) στη νεαρή βλάστηση την άνοιξη . Εκεί θα πρέπει να επέμβουμε έγκαιρα με ψεκασμό,  με κάποιο ήπιο σκεύασμα φιλικό προς το περιβάλλον και τον χρήστη. Σε βαρύτερες προσβολές και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις , είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε στην συμβουλή κάποιου ειδικού για την χρήση ενός πιο δυναμικού σκευάσματος .

Τα πιο συνηθισμένα  προβλήματα στις Καμέλιες όμως ,  παρουσιάζονται λόγω έλλειψης ή ανισορροπίας κάποιου στοιχείου , και εμφανίζονται με κηλίδες ή ασύμμετρες περιοχές αποχρωματισμού επάνω στο φύλλωμα . Γι'αυτό είναι πολύ σπουδαία η συστηματική και σωστή λίπανση , καθώς και η επιλογή του σωστού φυτοχώματος.

Η Καμέλια σίγουρα δεν είναι ένα φυτό  που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  ‘’εύκολο’’ , αλλά αξίζει η προσπάθεια και με το παραπάνω .