γιασεμί πολυανθές

Το γιασεμί ή αλλιώς  Ίασμος ,  είναι αναρριχώμενο φυτό που ανήκει στο είδος jasminum sp. της οικογένειας Oleaceae . Αναφέρονται 300 περίπου είδη γιασεμιού , τα οποία ευδοκιμούν και ως αυτοφυή σε εύκρατες και θερμές περιοχές , σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πολύ αγαπητά και διαδεδομένα φυτά , κυρίως για τα αρωματικά τους άνθη , από τα οποία βγαίνει το ιασμέλαιο , ένα βασικό αιθέριο έλαιο για την αρωματοποιία . Στην χώρα μας τα πιό δημοφιλή και εμπορικά γιασεμιά είναι τα εξής:

Το μεγανθές ή χιώτικο , το αζορών ή αράπικο , το πολυανθές , το φούλι , το μπουγαρίνι , το γυμνανθές και το χούμιλις. Εκτός από το γυμνανθές , που είναι και το μόνο ημιαειθαλές , όλα τα υπόλοιπα είναι αειθαλή και πολύ αρωματικά  .

Το γιασεμί είναι γενικά ολιγαρκές και εύκολο φυτό.  Η βασική του απαίτηση είναι σε ήλιο και ζέστη . Μπορεί να αναπτυχθεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα .

Επιλέγουμε νότιο προσανατολισμό για να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιοφάνεια . Δίνουμε στήριξη γιατί όπως είπαμε είναι αναρριχώμενα φυτά και αρκετά ζωηρά.

Φυτεύοντας σε γλάστρα , χρησιμοποιούμε ένα καλό φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία όπως το φυτοnet soil , και φροντίζουμε για την καλή στράγγιση προσθέτοντας στον πάτο της γλάστρας ελαφρόπετρα Φυτοnet. Εάν φυτέψουμε στον κήπο , σκαλίζουμε καλά , προσθέτουμε ένα καλό εδαφοβελτιωτικό όπως το Φυτοnet vermicompost , και προσέχουμε το σημείο που επίλέξαμε να μην κρατάει νερά τον χειμώνα.

Το γιασεμί είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία , αν και δεν κάνει βαθύ ριζικό σύστημα. Για να έχει όμως πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα , ιδιαίτερα στην γλάστρα , ακόμα και καθημερινό . Τον χειμώνα πολύ αραιά ,και ανάλογα την έκθεση σε βροχή ή όχι.

Λιπαίνουμε  κατά μέσο όρο 2-3 φορές την άνοιξη και 1-2 φορές το φθινόπωρο . Στις ανοιξιάτικες λιπάνσεις προτιμάμε ένα σύνθετο λίπασμα με στόχευση την ανθοφορία όπως το Φυτοnet crystal 12-9-34 , ενώ στις φθινοπωρινές  ένα πλήρες ισορροπημένο  όπως το Φυτοnet crystal 20-20-20.

Κλαδεύουμε ελαφρά μετά το καλοκαίρι , καθαρίζοντας τα ξερά κλαδιά και τα μαραμένα άνθη , και κάπως δραστικότερα , δίνοντας και το απαραίτητο σχήμα και κατεύθυνση , στο τέλος του χειμώνα . Μετά το χειμωνιάτικο κλάδεμα προσθέτουμε στην επιφάνεια , μια καλή δόση από καθαρή οργανική ουσία όπως το Φυτοnet vermicompost.

Τα γιασεμιά σε γενικές γραμμές δεν έχουν πολλούς εχθρούς . Προσβάλλονται συνήθως από τετράνυχους  , ιδιαίτερα εάν σκιάζονται και βρέχονται τακτικά. Το σύμπτωμα που βλέπουμε είναι θαμπάδα και ανεπαίσθητο αραχνοϊστό στην επιφάνεια των φύλλων . Για την αντιμετώπιση  απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό , γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί ψεκασμός . Άλλες ζημιές που μπορεί να παρατηρήσουμε , είναι σημάδια καψίματος στα φύλλα , και συνήθως οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή στράγγιση.