Γαρδένια
17 Οκτώβριος 2019

Η Γαρδένια  (Gardenia jasminoides)   είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φυτά  σε όλο τον κόσμο. Κατάγεται από την Ασία , αλλά καλλιεργείται σε θερμοκήπια  οπουδήποτε. Έχει τεράστια διακοσμητική αξία , κυρίως λόγω των κατάλευκων και ιδιαιτέρως αρωματικών λουλουδιών της . Έχει σκούρο και γυαλιστερό φύλλωμα και η ανάπτυξή της είναι μέτρια ως θάμνος (έως 2 μέτρα).

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Η γαρδένια είναι ένα ιδιαίτερο φυτό , και συχνά παρουσιάζει προβλήματα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να την κατατάσσουν  στα ‘’ευαίσθητα φυτά’’ . Τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από τις ακατάλληλες συνθήκες ,και αν τις επιδιορθώσουμε μπορούμε να εκπλαγούμε από την αντοχή της.

Χρειάζεται λοιπόν όσο το δυνατόν μικρότερες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία . Αποφεύγουμε την άμεση ηλιακή έκθεση , ειδικά το μεσημέρι  και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης αποφεύγουμε σημεία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και γενικά ρεύματα αέρα. Σημεία φυσικά σκιαζόμενα και απάνεμα είναι τα πλέον κατάλληλα.

ΧΩΜΑ

Η γαρδένια ανήκει στα λεγόμενα οξύφιλα φυτά , μαζί με την καμέλια , την ορτανσία , την αζαλέα , το ροδόδεντρο και το φούλι . Όπως προδίδει το όνομα αυτής της ομάδας φυτών , αγαπάει το όξινο εδαφικό περιβάλλον με pΗ μικρότερο του 7 . Κατάλληλο μίγμα για να φυτέψουμε την γαρδένια είναι το γνήσιο καστανόχωμα που έχει φυσική οξύτητα , ή καλύτερα κάποιο ειδικό τροποποιημένο φυτόχωμα, όπως το Φυτοnet Γαρδένιες. Εκτός από την οξύτητα το φυτόχωμα πρέπει να έχει πολύ καλή και ελαφριά δομή , ώστε να μην κρατά υπερβολική υγρασία και να προσφέρει καλό αερισμό των ριζών.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Η γαρδένια αγαπάει πολύ την υγρασία , αλλά κυρίως την ατμοσφαιρική. Ποτίζουμε τακτικά την ζεστή περίοδο , από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο , ακόμα και καθημερινά με μικρές ποσότητες . Την ίδια περίοδο μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα με καθαρό νερό μια φορά τη μέρα.

Δεν επιτρέπεται η χρήση σκληρού νερού από πηγάδια ή γεωτρήσεις με υψηλή αγωγιμότητα. Τον χειμώνα ποτίζουμε πολύ αραιά , και μόνο όταν κοντεύει να στεγνώσει το χώμα. Δεν αφήνουμε την γλάστρα να κολυμπάει στο πιατάκι γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες . Σε κάθε περίπτωση το πότισμά μας πρέπει να είναι σχετικά σταθερό  χωρίς εξάρσεις .

ΛΙΠΑΝΣΗ

  Είναι ένα φυτό που έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρέψη . Λιπαίνουμε σχολαστικά μια φορά κάθε 20-25 μέρες από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Μαΐου και τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Χρησιμοποιούμε πάντα ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά , και προτιμούμε κάποιο που να περιέχει οργανική ουσία όπως το λίπασμα Φυτοnet γαρδένιες . Δυο φορές τον χρόνο , ανεξάρτητα και παράλληλα με την βασική λίπανση , είναι απαραίτητη η προσθήκη σιδήρου . Άνοιξη και Φθινόπωρο . Προτιμούμε πλήρως υδατοδιαλυτό σίδηρο χηλικής μορφής όπως το Φυτοnet FE.

Πρέπει να είμαστε επιμελείς με την λίπανση της γαρδένιας , γιατί από την έλλειψη διαφόρων στοιχείων εμφανίζονται πολλά προβλήματα , όπως πτώση μπουμπουκιών , κιτρίνισμα φύλλων , μαύρισμα στις άκρες κλπ. Διάφορα γιατροσόφια (πρόκες , αυγά κλπ) δεν κάνουν τίποτα.

ΚΛΑΔΕΜΑ

Γενικά η γαρδένια δεν κλαδεύεται . Μπορεί να χρειαστεί να αραιώσουμε ελαφρά κάποια κλαδιά όταν έχει φτάσει σε μεγάλο μέγεθος για να διατηρήσουμε το σχήμα  , ή να καθαρίσουμε κάποια ξερά ή καχεκτικά τμήματα της προηγούμενης περιόδου . Η εργασία αυτή γίνεται στο τέλος του χειμώνα , και ακολουθεί ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο διάλυμα .

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΕΧΘΡΟΙ

Η γαρδένια δυστυχώς είναι αρκετά δημοφιλής και στον κόσμο των εντόμων . Μπορεί να προσβληθεί από βαμβακάδα, τετράνυχο (αν και δεν είναι ακριβώς έντομο) , μελίγκρα και κοκκοειδή . Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι άμεσα ορατές, και αρκετά σοβαρές . Τις αντιμετωπίζουμε με κατάλληλους ψεκασμούς , αφού συμβουλευτούμε έναν ειδικό.  Ακόμα καλύτερα είναι να κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς με θερινό πολτό μια φορά τον μήνα , και θα έχουμε πολύ λιγότερες , έως και μηδενικές προσβολές.

Μπορεί να έχουμε  και κάποια προσβολή από μύκητες , με πιο συνηθισμένη την φυτόφθορα .  Και πάλι θα χρειαστούμε ψεκασμό . Σε κάθε περίπτωση όπως και για την θρέψη , οι ‘’πρακτικές’’ μέθοδοι δεν αποδίδουν.