29 Σεπτέμβριος 2017

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τους βολβούς του φθινοπώρου.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τους βολβούς που φυτεύονται το Φθινόπωρο

Νάρκισσοι, τουλίπες, υάκινθοι , τα γνωστά μας ζουμπούλια , φρέζιες  κλπ είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται  στους  κήπους κάθε χρόνο, από πολύ νωρίς  αφού  μερικά από αυτά αρχίζουν να ανθίζουν ήδη από τον Ιανουάριο. Μόλις φυτρώσουν και αρχίσουν να αναπτύσσονται θα μας φέρουν  φωτεινά χρώματα και ευχάριστες μυρωδιές  ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους  από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Λοιπόν έχουμε και λέμε : Ζουμπούλια , Νάρκισσοι , τουλίπες , κρόκοι , ίριδες , νεραγκούλες , φρέζιες , ανεμώνες είναι τα πιο δημοφιλή είδη που θα βρείτε από  Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο  σε οργανωμένα φυτώρια . Είναι πολύ φτηνοί πηγαίνετε και θα δείτε .

Οι βολβοί που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι άψογοι εμφανισιακά να μη είναι χτυπημένοι η καταστραμμένοι και να μπορούν να ανθίσουν εύκολα .Οι μεγάλοι, βολβοί υψηλής ποιότητας παράγουν τα μεγαλύτερα και  πιο ελκυστικά λουλούδια.

Για να τους φυτέψουμε σε γλάστρες διαλέγουμε  καλά στραγγιζόμενα δηλαδή αφράτα φυτοχώματα  εμπορίου. Για φύτεμα σε παρτέρια οι κηπουροί μπορούν να προετοιμάσουν το δικό τους μίγμα αναμειγνύοντας ένα μέρος του εδάφους στον κήπο, ένα μέρος τύρφη  και ένα μέρος περλίτη.

Οι γλάστρες για τη φύτευση μπορεί να είναι μεταλλικές, κεραμικές η πλαστικές.
Κάθε γλάστρα είναι  κατάλληλη εφ 'όσον έχει μία ή περισσότερες τρύπες αποστράγγισης και πρέπει να έχει περίπου διπλάσιο βάθος από το ύψος των βολβών που πρόκειται  να φυτευτούν.

Το πρώτο βήμα στη φύτευση είναι να γεμίσουμε τη μισή περίπου γλάστρα με χώμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους βολβούς στην επιφάνεια με την σωστή φορά.
Σε γενικές γραμμές μια γλάστρα διαμέτρου 15 εκατοστών χωράει 3 ζουμπούλια, 3-5 νάρκισσους, 5-7 τουλίπες, και 10 έως 12 κρόκους. Μόλις οι βολβοί είναι στη θέση τους  γεμίζουμε με το υπόλοιπο χώμα  μέχρι οι άκρες του βολβού να καλυφθούν ελάχιστα και όλο αυτό να είναι λίγο κάτω από το χείλος της γλάστρας.  

Μετά από  ποτίζουμε τις γλάστρες, με νερό καλά  αλλά με χαμηλή ροή δηλαδή όχι με πίεση . Τις επόμενες εβδομάδες προσέχουμε να παραμένει το χώμα μας νωπό μόνιμα. Τέλος, γράψε το είδος και το χρώμα του βολβού  και την ημερομηνία φύτευσης σε μια ετικέτα και κολλήστε την σε κάθε γλάστρα  για να ξέρετε τι περιμένετε , εκτός αν σας αρέσουν οι εκπλήξεις.

Δοκιμάστε επίσης να φυτέψετε διαφορετικά είδη  βολβών σε μία γλάστρα για να έχουμε  μια πολύχρωμη σύνθεση. Για παράδειγμα, κρόκους με τουλίπες  ή Ζουμπούλια με νάρκισσους. Οι μεγαλύτερα βολβοί φυτεύονται βαθύτερα και οι μικρότερα αναλογικά πιο ρηχά.

Μετά από 5-6 βδομάδες, με θερμοκρασία μεταξύ 0-5 βαθμούς οC  για κάποιες ώρες τα βολβουδάκια θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο και θα αρχίσει η βλάστηση.

Πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο και αξίζει η υπομονή και ο ελάχιστος κόπος.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."