05 Οκτώβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα το Αλεξανδρινό.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.Έρχονται Χριστούγεννα… άρχισα να βλέπω τα Αλεξανδρινά στα μαγαζιά… Από παιδί έχω την απορία: μα καλά, κόκκινα φύλλα; Πώς ; Και μετά, βγήκαν και ροζ και λευκά και πιτσιλωτά….. Μα τι είναι το Αλεξανδρινό, που το λένε και Ποϊνσέτια;

Είναι το ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ τα Χριστούγεννα. Το Αλεξανδρινό είναι μία Ευφόρμπια, που κατάγεται από το Μεξικό. Έχει το χαρακτηριστικό ότι τα ανώτερα φύλλα του «κοκκινίζουν» , περίπου τα Χριστούγεννα , εφόσον το περιποιούμαστε σωστά. Δεν είναι λουλούδια αυτά που κοκκινίζουν. Είναι φύλλα , και παίρνουν κόκκινο χρώμα για να προσκαλέσουν τα έντομα για επικονίαση στα μικροσκοπικά  λουλούδια, κάτι κίτρινα μπαλάκια που βλέπουμε μέσα…Είναι το κλασικό στολίδι των Χριστουγέννων παγκοσμίως .Ένα ωραιότατο δώρο για το οποίο πρέπει να ξέρουμε 5 πράγματα.  

Καταρχήν, είναι φυτό που αντιμετωπίζεται σαν «εσωτερικού χώρου» , άσχετα αν σε μερικές περιοχές της χώρας μας, ιδίως τις νότιες, μπορεί να αναπτυχθεί θαυμάσια και σε κήπους. Είναι «μύθος» ότι είναι εποχικό φυτό. Μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια και μάλιστα σε κήπους ξεπερνά σε ύψος και τα 2 μέτρα.

Στην αρχή θέλει νερό κάθε 2-3 μέρες. Αργότερα, αυτό λιγοστεύει και φτάνει στη μία φορά την εβδομάδα! Μετά το τέλος της «ανθοφορίας» , κλαδεύουμε το φυτό περίπου στη μέση. Αυτό γίνεται περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου. Προσοχή όταν το κόβουμε με γυμνά χέρια. Η γαλακτώδης ουσία που έχουν οι βλαστοί , προκαλεί φαγούρα.

Ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας να αλλάξουμε γλάστρα ή να το φυτέψουμε στον κήπο, αν έχουμε μέρος που δεν πιάνει πάγο. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να στραγγίζει και να έχει μεγάλο ποσοστό τύρφης. Ιδανικό είναι το Φυτοnet premium.

Βάζουμε υγρό λίπασμα, στη γλάστρα, κάθε 20 μέρες περίπου , την περίοδο μετά τη μεταφύτευση. Τοποθετούμε τα φυτά σε θέση με καλό φωτισμό . Αν θέλουμε να μας κοκκινίσει έγκαιρα την περίοδο των Χριστουγέννων , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο , ώστε από τις αρχές του φθινοπώρου  , να βρίσκεται σε σκιά  , ή ακόμα καλύτερα , κάποιες ώρες της ημέρας σε σκοτάδι . Αυτό είναι το μυστικό!

Το αλεξανδρινό  είναι θεαματικό και λατρεμένο . Αληθινό αστέρι των Χριστουγέννων.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."