φύτευση καλοκαιρινών κηπευτικών
01 Απρίλιος 2016

Από τις αρχές Απριλίου , ο καιρός είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει η φύτευση των καλοκαιρινών κηπευτικών.  Η ερασιτεχνική μικροκαλλιέργεια σε αστικούς κήπους ή ακόμα και σε μπαλκόνια , ολοένα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη αλλά και εκπαιδευτική για τα παιδιά διαδικασία , που απαιτεί λίγο κόπο και χαμηλό κόστος .

Προετοιμάζουμε τον κήπο μας σκαλίζοντας πολύ καλά τον χώρο που θα εγκαταστήσουμε τον λαχανόκηπό μας . Αφαιρούμε πέτρες και υπολείμματα από παλιές καλλιέργειες και ενσωματώνουμε οργανική ουσία (Φυτοnet vermicompost) . Χαράζουμε τις γραμμές φύτευσης  , ανοίγοντας αυλάκια στις κατάλληλες αποστάσεις .

Εάν πρόκειται να φυτέψουμε σε γλάστρες ή σάκους φύτευσης , αδειάζουμε το χώμα από παλιές φυτεύσεις , το καθαρίζουμε από ρίζες και στελέχη παλιών φυτών , ελέγχουμε την ύπαρξη σκουλικιών ή άλλων εντόμων , το αφήνουμε να λιαστεί και να αεριστεί καλά μερικές ημέρες , το εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία (Φυτοnet vermicompost) 3:1 , και γεμίζουμε ξανά τις γλάστρες τοποθετώντας στον πάτο ένα στρώμα ελαφρόπετρας Φυτοnet. Εάν δεν έχουμε χώμα από περσινή χρήση , επιλέγουμε ένα έτοιμο μίγμα για καλλιέργεια όπως το Φυτοnet veggie&herbs.

Με βάση τον χώρο μας προγραμματίζουμε τα φυτά που θα χρειαστούμε . Έχουμε κατά νου πως οι ντομάτες , οι πιπεριές , οι μελιτζάνες και τα φασολάκια   χρειάζονται τουλάχιστον 60-70 εκατοστά απόσταση , ενώ τα αγγούρια , τα κολοκύθια , τα πεπόνια , οι μπάμιες και τα καρπούζια έως και ένα μέτρο . Στις γλάστρες  χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15-20λτ χώματος για κάθε φυτό.

Επιλέγουμε έτοιμα φυτά από τα είδη που μας ενδιαφέρουν και τις ποικιλίες που μας αρέσουν , ή φτιάχνουμε δικά μας σπορόφυτα από τους αντίστοιχους σπόρους. Στην διαδικασία αυτή εμπιστευόμαστε την συμβουλή του ειδικού σε ένα αξιόπιστο κέντρο κήπου . Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες ποικιλίες , ή υβρίδια  , βιολογικά ή συμβατικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να προμηθευτούμε φυτά υγιή και εύρωστα για να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα.

Όταν είναι όλα έτοιμα , φυτεύουμε στο συνιστώμενο βάθος , πιέζουμε ελαφρά , ποτίζουμε καλά για αρχή και η καλλιεργητική περίοδος μόλις ξεκίνησε. Για τις επόμενες 20 περίπου ημέρες απλώς ελέγχουμε αν όλα πάνε καλά , ποτίζουμε όταν  είναι  απαραίτητο ανάλογα με την θερμοκρασία και προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια. Αργότερα θα χρειαστούμε επιπλέον λίπανση , υποστύλωση , φυτοπροστασία και πιθανή κάλυψη .

καλοκαιρινά κηπευτικά