οργανική ουσία
05 Οκτώβριος 2016

Όλα τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά , χρειάζονται εκτός από τα βασικά ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία , οργανικό άνθρακα , ένζυμα αποδόμησης των πρωτεϊνών , βιταμίνες , χουμικά και φουλβικά οξέα , αυξητικές ορμόνες , και μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα .

Ακούγεται κάπως πολύπλοκο (και στην πραγματικότητα είναι) , αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όλα τα παραπάνω περιέχονται σε αυτό που λέμε οργανική ουσία.

Ο χούμος είναι η οργανική ουσία που μένει στο τελικό στάδιο μιας φυσικής διαδικασίας αποδόμησης οργανικών υπολειμμάτων με την βοήθεια μικροοργανισμών ή και πιό ανώτερων οργανισμών . Στη φύση αυτή η διαδικασία της χουμοποίησης επαναλαμβάνεται εκατομμύρια χρόνια και ουσιαστικά συντηρεί την ζωή.

Το κομπόστ είναι ο τεχνικός όρος που μας περιγράφει ένα παραγόμενο οργανικό προϊόν που ουσιαστικά είναι χούμος , αλλά έχει υποστεί χουμοποίηση ή αλλιώς κομποστοποίηση με φυσική διαδικασία αλλά με την βοήθεια του ανθρώπου για χρήση στην γεωργία.

Το κομποστ λοιπόν , είναι ένα πολύτιμο υλικό , σύμμαχος για τον καλλιεργητή και τον ερασιτέχνη κηπουρό.

Προσθέτοντας ποσότητες κομπόστ στα φυτά μας 2 με 3 φορές τον χρόνο , ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πρόγραμμα λίπανσης, επιτυγχάνουμε τη μέγιστη ανάπτυξη , ανθοφορία και καρπόδεση , καθώς επίσης υψηλότερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και σε συνθήκες στρες.

Ειδικά τον χειμώνα που έχουμε υψηλές εκπλύσεις λόγω των βροχών αλλά και το καλοκαίρι λόγω των εντατικών ποτισμάτων η προσθήκη επιφανειακού κομπόστ είναι απαραίτητη.

Μια εξαιρετική πρόταση είναι το Φυτοnet vermicompost που παράγεται από γαιοσκώληκες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους   τρόπους κομποστοποίησης .

Αντικαθιστούμε 5-6 εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος με Φυτοnet vermicompost , σε γλάστρες ή στον κήπο , σε καλλωπιστικά ή σε λαχανικά , ακόμα και σε δέντρα , 2-3 φορές τον χρόνο συστηματικά , και τα αποτελέσματα θα μας εντυπωσιάσουν.