οργανική ουσία
05 Οκτώβριος 2016

Όλα τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται εκτός από τα βασικά ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία, οργανικό άνθρακα, ένζυμα αποδόμησης των πρωτεϊνών, βιταμίνες, χουμικά και φουλβικά οξέα, αυξητικές ορμόνες, και μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα.

Ακούγεται κάπως πολύπλοκο (και στην πραγματικότητα είναι), αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όλα τα παραπάνω περιέχονται σε αυτό που λέμε οργανική ουσία.

Ο χούμος είναι η οργανική ουσία που μένει στο τελικό στάδιο μιας φυσικής διαδικασίας αποδόμησης οργανικών υπολειμμάτων με την βοήθεια μικροοργανισμών ή και πιό ανώτερων οργανισμών. Στη φύση αυτή η διαδικασία της χουμοποίησης επαναλαμβάνεται εκατομμύρια χρόνια και ουσιαστικά συντηρεί την ζωή.

Το κομπόστ είναι ο τεχνικός όρος που μας περιγράφει ένα παραγόμενο οργανικό προϊόν που ουσιαστικά είναι χούμος, αλλά έχει υποστεί χουμοποίηση ή αλλιώς κομποστοποίηση με φυσική διαδικασία αλλά με την βοήθεια του ανθρώπου για χρήση στην γεωργία.

Το κομποστ λοιπόν, είναι ένα πολύτιμο υλικό, σύμμαχος για τον καλλιεργητή και τον ερασιτέχνη κηπουρό.

Προσθέτοντας ποσότητες κομπόστ στα φυτά μας 2 με 3 φορές τον χρόνο, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πρόγραμμα λίπανσης, επιτυγχάνουμε τη μέγιστη ανάπτυξη, ανθοφορία και καρπόδεση, καθώς επίσης υψηλότερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και σε συνθήκες στρες.

Ειδικά τον χειμώνα που έχουμε υψηλές εκπλύσεις λόγω των βροχών αλλά και το καλοκαίρι λόγω των εντατικών ποτισμάτων η προσθήκη επιφανειακού κομπόστ είναι απαραίτητη.

Μια εξαιρετική πρόταση, που είναι και απολύτως συμβατή με βιολογικές καλλιέργειες, είναι το Φυτοnet vermicompost που παράγεται από γαιοσκώληκες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους   τρόπους κομποστοποίησης.

Επίσης πολύ αποτελεσματικό και σαφώς οικονομικότερο, είναι το Φυτοnet Ecompost  που παράγεται σε σωρούς με μικροβιακή και ενζυμική δράση.

Αντικαθιστούμε 5-6 εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος με Φυτοnet vermicompost ή Φυτοnet Ecompost, σε γλάστρες ή στον κήπο, σε καλλωπιστικά ή σε λαχανικά, ακόμα και σε δέντρα, 2-3 φορές τον χρόνο συστηματικά, και τα αποτελέσματα θα μας εντυπωσιάσουν.