κλάδεμα τριανταφυλλιάς
15 Ιανουάριος 2016

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς , είναι η εργασία κατά την οποία αφαιρούμε ένα μέρος των βλαστών και των κλαδιών του φυτού .

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ

Το κλάδεμα είναι απολύτως απαραίτητο για την ανανέωση , την απαλλαγή από ξερά , άρρωστα ή ασθενικά μέρη , την διατήρηση του συμμετρικού και όμορφου σχήματος , τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού και για την προαγωγή μεγαλύτερης και καλύτερης άνθησης .

ΠΟΤΕ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ

Το ετήσιο και ουσιαστικότερο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται στο τέλος του χειμώνα . Ανάλογα την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν μπορούμε να κλαδέψουμε από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά πάντως σίγουρα ενόσω τα φυτά βρίσκονται ακόμα σε λήθαργο , δηλαδή δεν έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι χυμοί .

Σε κάθε περίπτωση δεν κλαδεύουμε στις ημέρες με βροχή , υψηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες .

Όλο τον υπόλοιπο χρόνο αφαιρούμε τα τριαντάφυλλα που απάνθισαν , δηλαδή άρχισαν να μαραίνονται , μαζί με ένα κομμάτι βλαστού μήκους ανάλογου του μεγέθους του , της ποικιλίας και της ευρωστίας του φυτού. Στις θαμνώδεις και στις ζωηρές τριανταφυλλιές που κάνουν ψηλούς βλαστούς άνω των 50 εκατοστών , αφαιρούμε ένα μήκος  έως και 6-7    φύλλα κάτω από το τριαντάφυλλο , ενώ στις μινιατούρες ή στις ποικιλίες που γενικά κάνουν κοντούς βλαστούς  αφαιρούμε συνήθως ένα μήκος  που περιλαμβάνει 1-3 φύλλα κάτω από το τριαντάφυλλο . Επίσης καθ’ όλη  την διάρκεια του έτους αφαιρούμε τα λαίμαργα , τις άγριες παραφυάδες , τυχόν βαριά προσβεβλημένα κλαδιά και επιλεκτικά τα ασύμμετρα .

ΤΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

Θα χρειαστούμε ένα καλά ακονισμένο και καθαρό κλαδευτήρι (ψαλίδι κλάδου)  , ένα πριόνι και γάντια για να προστατευτούμε από τα αγκάθια.

ΠΩΣ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ

Τα πρώτα δύο χρόνια κλαδεύουμε τις νεαρές τριανταφυλλιές με σχετική επιείκεια . Στόχος μας είναι να τους δώσουμε σωστό σχήμα . Για τον λόγο αυτό κρατάμε μόνο τους περιμετρικούς και υγιείς κλάδους και αφαιρούμε τους εσωτερικούς , τους ανώριμους και τους ασθενείς . Στο τέλος θέλουμε οι τριανταφυλλιές μας να μοιάζουν με ένα άδειο καλάθι . Σε ότι αφορά το μήκος, κλαδεύουμε περίπου στο μισό ύψος  των κλαδιών που θα μείνουν . Εάν οι τριανταφυλλιές μας για κάποιο λόγο συνεχίζουν να έχουν μέτρια ανάπτυξη και μετά τον δεύτερο χρόνο , συνεχίζουμε να τις κλαδεύουμε όπως παραπάνω.

κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Τις παλαιότερες και καλά εγκατεστημένες τριανταφυλλιές , που έχουν ζωηρή και μεγάλη ανάπτυξη,  τις αντιμετωπίζουμε λίγο διαφορετικά. Ξεκινάμε αφαιρώντας όλα τα ξερά , άρρωστα , τραυματισμένα ή καχεκτικά κλαδιά . Επίσης  αφαιρούμε από την βάση όλα τα κλαδιά που πάνε να μας χαλάσουν το επιθυμητό σχήμα , που όπως είπαμε είναι το κυπελλοειδές ,  αυτά που πέφτουν επάνω σε διπλανά και τρίβονται και τα ανώριμα . Αν και τα ώριμα κλαδιά διακρίνονται με το μάτι , ένας καλός τρόπος για να τα ξεχωρίσουμε είναι η δοκιμή με τα αγκάθια . Δηλαδή πιέζουμε ένα αγκάθι πλάγια και αν ξεκολλήσει από το κλαδί είναι ώριμο και καλά ξυλοποιημένο.  Τα κλαδιά που απομένουν είναι όλα ώριμα , υγιή , δυνατά και σωστά διατεταγμένα . Αυτά τα κλαδεύουμε κρατώντας περίπου το 1/3 του μήκους τους .

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Όταν κόβουμε τα κλαδιά και τους βλαστούς που θέλουμε, τοποθετούμε το κλαδευτήρι έτσι ώστε το πλατύ  και κοφτερό μέρος του να είναι από την πλευρά που θα παραμείνει στο φυτό , ενώ το στενό από την πλευρά του κλαδιού που θα αφαιρεθεί .

κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Επίσης κόβουμε πάντα 5-7 χιλιοστά πάνω από το τελευταίο μάτι που θα παραμείνει , και λοξά από την αντίθετη μεριά, ώστε το δάκρυ που πιθανόν να χυθεί να μην κυλήσει επάνω στο μάτι .

κλάδεμα τριανταφυλλιάς

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ

Η εργασία μας δεν τελείωσε ακόμα . Πρέπει να μαζέψουμε επιμελώς όλα τα κλαδέματα και να τα κάψουμε ή να τα απομακρύνουμε για να ελαττώσουμε  τα   μολύσματα της νέας περιόδου . Εάν χρειάστηκε να κάνουμε μεγάλες κοπές με το πριόνι , τις καλύπτουμε με μια ειδική πάστα για πληγές και κλαδέματα .

Στην συνέχεια σκαλίζουμε ελαφρά και καθαρίζουμε ώστε στον περιμετρικό λάκκο να μην υπάρχουν αγριόχορτα και καθόλου παλιά φύλλα . Προσθέτουμε σκορπιστά μια καλή ποσότητα πλήρους  λιπάσματος (μια καλή πρόταση είναι 50-60 gr  Φυτοnet crystal 20-20-20) και σκεπάζουμε με μια γενναία ποσότητα φυσικού κομπόστ όπως το Φυτοnet vermicompost.

Στο τέλος απαραιτήτως κάνουμε ένα καλό ψέκασμα με ένα χαλκούχο σκεύασμα για γενική προληπτική απολύμανση .

 

Μετά απ’  όλα αυτά έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν για τα αγαπημένα μας φυτά , και περιμένουμε τα πρώτα τριαντάφυλλα της άνοιξης!